8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Z tej okazji w naszej szkole odbyły się ciekawe przedsięwzięcia.
Uczniowie klasy 3, którzy także uczestniczą w programie Szkolne Przygody Gangu Mocniaków, zorganizowali w swojej klasie warsztaty kulinarne, podczas których przygotowywali zdrowe śniadanie i przekąski, zgodnie z zasadą talerza zdrowego żywienia. Na stole znalazły się zatem produkty z każdej z grup: białka, produkty zbożowe, tłuszcze, warzywa i owoce. Uczniowie zrobili pyszne kanapki, koktail truskawkowy oraz do chrupania: jabłka, ogórki, papryczki, pomidorki, marchewki i winogrona.
Wszyscy uczniowie zebrali się także, aby obejrzeć film edukacyjny na temat zdrowego żywienia. Uczniowie klasy 8 przygotowali również prezentacje na ten temat.
Uczniowie klas 3-6 przygotowali plakaty na temat zdrowego odżywiania. Młodsi: przedszkolaki i uczniowie klasy 1 i 2 przebrali się za ulubione warzywo lub owoc.
Na zakończenie każdy mógł się poczęstować zdrowymi przekąskami, przygotowanymi przez uczniów klasy 3.